2012. január 10., kedd

A kormány segítse Budapestet és a BKV-t!




A Jobbik fővárosi vezetése elfogadhatatlannak tartja a Fidesz-kormány Budapestet érintő intézkedéseit, melyek jelenleg a BKV-val kapcsolatban csúcsosodnak ki.
A Fidesz a belső hatalmi harcainak színterévé tette Budapestet, nem törődve azzal, hogy ennek kárvallottjai az itt élő emberek. Ahelyett, hogy megtalálták és megnevezték volna az előző politikai ciklusok felelőseit – akik csődközeli állapotba sodorták a fővárost és a BKV-t is –, illetve megoldást kerestek volna a fennálló problémákra, kicsinyes, öncélú, hatalomvágytól vezérelt, kártékony belharcot folytatnak az egységes Budapest ellen – írja Szilágyi György, a Jobbik budapesti elnöke és Losonczy Pál, a Jobbik fővárosi frakcióvezetője hétfő délutáni sajtóközleményében.
A Jobbik politikusai szerint a BKV csődközeli helyzetével kapcsolatban a kerületi polgármesterek alkotta Budapesti Önkormányzatok Szövetségén kívül komoly felelősség terheli Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert is, aki szakmai hibáival és felelőtlen döntéseivel mindehhez nagymértékben hozzájárult. Úgy látják továbbá – tekintettel az ügy fontosságára – felelősség terheli Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bár keménykezű vezetőnek mutatja magát, még a saját kormányában sem tud rendet tartani. Az általa még tavaly augusztusban aláírt, a BKV konszolidációjáról szóló kormányhatározatot ugyanis felelős miniszterei nem hajtották végre.
A Jobbik fővárosi vezetése felszólította a kormányt, hogy a BKV pénzügyi helyzetének azonnali stabilizálása érdekében haladéktalanul intézkedjen a 32 milliárd forint visszatartott támogatás átutalásáról. Továbbá a hosszú távú megoldás érdekében hozzon döntést a viteldíjak ÁFA-jának 5 százalékra csökkentéséről (melyre az uniós rendelkezések lehetőséget adnak), a nyugdíjas-, illetve tanulóbérletek után járó kompenzáció összegének emeléséről, valamint – a MÁV-hoz hasonlóan – a jövedéki adó elengedéséről, ami a Jobbik javaslata alapján akár viteldíjcsökkentést is eredményezhet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése